Назад к дереву раздела

Дыня

Ботанічна характеристика дині Диня (Cucumis melo) - вид однолітніх трав'янистих рослин роду огірок сімейства Гарбузових, баштанна культура. Центр формування культурних сортів - Мала і середня Азія (обробляють більш 2-х тис. років). Диня тепло- і світлолюбна рослина, стійка до засолення ґрунту і посухи, погано переносить підвищену вологість повітря (при вологості повітря більш 75-80% уражається хворобами). У соковитих і солодких плодах (несправжніх ягодах) міститься цукрів 4,5-18%, білка 0,6%, а також крохмаль і вітаміни З, РР і каротин. На одній рослині в залежності від сорту і місця оброблення може сформуватися від двох до восьми плодів, масою від 1,5 до 10 кг. Плоди дині мають кулясту чи циліндричну форму, зеленого, жовтого, коричневого чи білого збарвлення, як правило з зеленими смужками. Вегетаційний період від двох до шести місяців. Цвітіння починається через 25-30 днів після появи сходів. Плоди готові до знімання в залежності від сорту через 30-60 днів після цвітіння. Обробляють диню посівом насіння у ґрунт, у північних районах через розсаду. Диня добре росте на піщаних, супіщаних і легкосуглинистих ґрунтах. Вологий ґрунт і сухе тепле повітря - дві головних складових гарного врожаю. Плоди дині споживають свіжими, а також їх в'ялять, сушать, переробляють на динний мед, повидло, цукати.