Назад к дереву раздела

Огурцы

Ботанічна характеристика огірка Огірок (лат.назва-Cucumis) - це однолітня теплолюбна трав'яниста рослина відноситься до сімейства Гарбузові. Батьківщиною огірка вважають Індію і Китай, де він був відомий більш 5000 років тому. В Індії і сьогодні можна зустріти його диких родичів, зростаючих у лісі, обвиваючи дерева, як ліани. Огірок зображений на фресках Древнього Єгипту й у грецьких храмах, дозволяє судити про досить поважний його вік. В їжу вживають молоді недоспілі плоди - зеленці: у свіжому виді, солоному і маринованому. Огірки складаються: на 95% з води, білка 0,7 - 1% , цукрів 2%, вітаміни С, В1, В2, Р, провітамін А, ферменти, ароматичні речовини і мінеральні солі. Плоди огірка мають дуже цінні смакові, дієтичні і лікувальні якості. Лужні солі (вони складають 75% від загальної кількості мінеральних солей, що містяться в плоді огірка) знижують кислотність шлункового соку, а високий зміст калію (174 мг - на 100 гр сирої маси) сприяє видаленню води з організму і сприятливо впливає на роботу серця, нирок, печінки. Рослина огірка розділяється на корінь, стебло (батіг), листи, квітки і плоди. Коренева система в огірка стрижнева, корені надзвичайно чуттєві до тепла, особливо в період проростання насіння і появи сходів. Оптимальна температура для проростання +22..+25°С. При температурі нижче +12°С рослина погана росте, корені і коренева шийка занедужують і рослина гине. Стебло (батіг) огірка розділяють на ветвящийся, що стелиться і рідше кущовий. Від головного стебла відходять бічні втечі першого порядку, від них - другого, але вже більш короткі і т.д. Листки огірка на одній рослині розрізняються по величині і забарвленню. Перший листок утвориться через 5- 6 днів після появи сходів. У пазухах кожного листа, починаючи з третього і вище, утворяться вусики, пасинки, квітки і придаткові корені. Квітки, як відзначалося, утворяться в пазухах листів. Запилюються перехресно (комахами), але партенокарпічні гібриди не мають потреби в запиленні. Цвітіння поширюється знизу у верх і з головного стебла на пасинки першого, а потім і наступних порядків. Після запліднення зав'язь спочатку росте в довжину, а потім у товщину. Через 5- 12 днів у залежності від сорту й умов вирощування, утвориться технічно спілий плід-зеленець, придатний для використання у свіжому виді і для засолювання.